Mas Joan
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de Santa Susanna
    S'hi accedeix pel camí principal de Sant Elies a Santa Susanna.

Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-22 (patrimoni construït).
    Diputació de Barcelona
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i planta sota coberta. La coberta és a dues vessants, de teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada al sud-est.
    Les dues vessants presenten una remodelació de factura posterior, per tal d'allargar-les per encabir dues corts més.
    El portal d'entrada és rectangular, amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta. Les finestres són de disposició regular, amb brancals de maó i llinda de fusta.
    A la façana posterior de la casa s'hi adossa una cort.
    Al darrera de la masia, hi ha una font que alimenta una bassa d'aigua.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234047.

Segons un document de l'any 1739 (Arxiu Diocesà de Barcelona), els visitadors de l'església de Santa Susanna reclamaven aquesta casa com a rectoria.
    El mas Joan consta en els padrons municipals des de l'any 1860 fins a l'actualitat.
    Segons les actes de l'ajuntament de Sant Pere de Vilamajor de finals del segle XIX, era una de les masies més riques del veïnat de Santa Susanna.
    Antigament, cada onze d'agost durant l'aplec de Santa Susanna, el mas Joan feia de fonda per un dia a disposició dels participants a l'aplec.
    La masia va ser adquirida per la Diputació de Barcelona, i actualment s'utilitza com a habitatge dels masovers del Polell.

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 24.
    DOÑATE ARQUITECTES ASSOCIATS (2010). Catàleg de masies i cases rurals. Sant Pere de Vilamajor: Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.
    SARRIÀ i SARACHO, F. (2008). "Les Masies (II): el veïnat de Santa Susanna". Quaderns de Vilamajor, 7. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 83.