Mas Grau
Sant Vicenç de Torelló

Camí del Mas Grau
    Emplaçament
    Des del nucli de Sant Vicenç, cal seguir pel carrer del Mestre Capellades per un camí sense asfaltar

42.06484
    2.26597
    439271
    4657236
    08265 - 7
    XVI-XX
    08265A001000500000RI
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

La masia de Mas Grau està situada al nord del nucli de Sant Vicenç, molt proper a la masia de l'Amalric. És un edifici de planta rectangular i tres crugies, a la qual es van afegir un cos per costat. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Al centre del frontis hi ha el portal d'accés, d'arc pla de pedra carejada amb la llinda inscrita amb l'any "1691" i una creu de malta intercalada. A cada costat del portal hi ha una petita finestra d'arc pla arrebossat. A nivell del primer pis trobem tres finestrals d'arc pla de pedra carejada i ampit motllurat, un dels quals incorpora la data "1686" i una creu intercalada a la llinda. Les golfes s'obren amb diverses finestres de petites dimensions d'arc pla arrebossat. A la façana de llevant hi ha adossat un cos obert amb una galeria a nivell del primer pis. El ràfec està acabat amb cabirons. Els murs estan revestits amb morter. Al voltant de la façana posterior hi trobem diversos annexes agrícoles.

També consta escrit com a Masgrau.

Els orígens d'aquest mas es podrien remuntar al període medieval, ja que durant el segle XIII ja existia a Sant Vicenç una masia anomenada Masgrau (SOLÀ, 1948: 124). L'any 1388, el rector de l'església de Sant Vicenç va redimir de la seva servitud a Pere de Mas grau i la seva descendència, a canvi de 50 sous. Al fons històric de l'Hospital de la Santa Creu, conservat a l'Arxiu Històric de la Biblioteca de Catalunya, hi consta un document de l'any 1537 en què Bernardina, propietària del mas Masguerau de Sant Vicenç, el seu espòs Bartomeu Solà, àlies "Masguerau", i el seu fill Pere venen un censal mort a Bernat Cortada de Sant Genís d'Orís. En el mateix arxiu s'hi conserva un pergamí de l'any 1552 del testament de Pere Mas-Garau, del mas-Garau de Sant Vicenç de Torelló. En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Josep Basas, també propietari del Sotgran, Comadebó i Roviroles.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Vicenç de Torelló (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Pergamins de la Cúria del Castell de Torelló (de l'any 1381 al 1416). Torelló: Publicacions de l'Associació d'Estudis Torellonencs (1988).