Mas Gabana
Arenys de Munt

Torrentbó - Residencial Tres Turons
    Ctra. d'Arenys de Munt a St. Vicenç de Montalt (BV-5031), urb. Tres Turons.

BCIL (Pla General d'Arenys de Munt, 7/05/2003)
    Jordi Montlló Bolart

Masia de cinc cossos, variant del tipus I de Bonet Garí, de planta rectangular i consta de planta baixa i pis, amb coberta de teules àrabs inclinada a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana principal. A la façana de migdia hi ha dues portes d'entrada amb una finestra a banda i banda, a l'extrem dret hi ha una entrada de carros. A la planta pis hi ha cinc obertures que es corresponen amb els cinc eixos verticals, totes amb balconades i porticons de llibret. Totes les obertures tenen el contorn pintat en vermell. Destaquen els tres fanals de la façana de ferro forjat.
    A la façana de ponent hi ha una altra entrada, actualment sembla que és la que s'utilitza, amb una petita obertura al costat i una finestra més gran a continuació; a la planta pis hi altres finestres de les mateixes dimensions. Totes aquestes obertures són posteriors i tenen decoració de pedra treballada imitant ampits i muntants de pedra.
    A la part posterior hi ha dos cossos annexos, a l'oest un portal d'accés al pati septentrional delimitat per diferents construccions, i a l'est per un edifici de dependències funcionals.
    L'accés oficial a la casa es fa per un barri amb dos pilars de maons plans d'estil "modernista" on s'hi pot llegir "MAS GABANA" amb trencadís de rajoles, una paraula a cada pilar sobre un fons el·líptic.

Destaca el jardí ben atès, quatre plataners a l'era i dues moreres i un plataner davant la façana de ponent. També hi ha piscina i frontó.
    També va portar el nom de Can Serra i Cap de Ferro.

Va ser comprada en temps de guerra pels Gabana, que van ser uns dels promotors de la urbanització Santa Rosa, que es troba sobre la masia.

BONET GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya, Editorial Montblanc. Barcelona.
    CASALS i COLL, Gaspar (2006). Noms de lloc d'Arenys de Munt, a Fulls arenyencs de cultura, núm. 10, abril de 2006. Ajuntament d'Arenys de Munt, pàg. 52.