Mas Françó Vell
Argençola

  Anoia
  Carretera d'Argençola a Clariana. Mas Françó
  Emplaçament
  Situat a uns 200 metres al nord del Mas Françó. No hi ha camí per accedir-hi. S'ha de travessar camp
  639

  Coordenades:

  41.6013
  1.47301
  372750
  4606637
  Número de fitxa
  08008-70
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Totes les estructures horitzontals estan enderrocades. La vegetació ocupa la gran majoria de l'espai.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08008A004000170000IW
  Autor de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

  El Mas Françó Vell és situa en el mig d'uns camps de conreu, uns 200 metres al nord del Mas Françó. A dia d'avui és un edifici pràcticament en ruïnes amb les restes de petites edificacions annexes al seu entorn.
  L'edifici constava de planta baixa, planta de pis i golfes. Tenia la coberta a dues vessants (nord-sud). Alçat amb petits carreus de pedra irregular del país, disposats horitzontalment. La façana sud, pràcticament no es conserva. La part que es conserva, s'hi pot veure un contrafort. Es poden veure des de l'exterior, moltes de les estances interiors d'aquest edifici. En una d'aquestes encara es troben in situ, dues botes de vi de grans dimensions. Les heures i la vegetació han envaït les façanes nord, oest i est, és a dir les que es mantenen dempeus.

  No coneixem els motius de l'abandonament del Mas Françó Vell, però a inicis del segle XIX es varen traslladar uns 200 metres al Mas Françó actual. Hi ha però un altra versió, i es que aquest edifici, era contemporani a Mas Françó, i que era les seves bodegues.