Mas d'en Ribes
Abrera

Camí de la Serra d'en Ribes - 08630 Abrera.
    Trencall a l'esquerra anant de Can Vilalba cap a Olesa de Montserrat

ArqueoCat SL - Natàlia Salazar
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Masia encimbellada dalt d'un turó, de planta rectangular amb coberta a dues vessants de teula aràbiga i amb el carener paral·lel a la façana. Els murs són de pedra lligada amb argamassa. Té dues plantes: baixa i pis. Cada cantonada està reforçada per dos grans contraforts.

La referència documental més antiga que es coneix és de mitjans del segle XV, la informació d'uns capítols matrimonials que es conserven a l'Arxiu Municipal d'Olesa de Montserrat apunten que era propietari Pere Alost casat amb Laurença i que la seva filla Joana es va casar amb Barthomeu Riba l'any 1478. En aquest moment va canviar el nom de mas Alost per mas Ribas. Posteriorment, al capbreu del Marquès de Vilafranca (1751), on es anomenada com "mansum d'en Riba".

VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.