Mas d'en Puig

Av. De la sardana de l'Empordà

Eclecticisme
    Regular
    L'edifici es troba força deteriorat, si més no en el seu aspecte exterior (vegetació, escrostonats a les façanes, etc). Caldria valorar l'estat de solidesa de l'estructura, que no sembla dolent.
    Núria Nolasco Azuaga

Masia aïllada que consta de dos nivells d'alçat (pb + 1p) amb una façana principal de lleugera tendència eclecticista, en la que destaca la simetria de la seva composició i la senzillesa en el tractament formal dels elements arquitectònics. El frontis s'organitza en base a tres eixos d'obertures rectangulars, malgrat que a la planta baixa el número d'obertures existents és de cinc, ja que la porta principal està flanquejada per dues finestres que no figuren en el pis superior. En aquest darrer, s'identifica un balcó central amb volada de llosanes de pedra i barana metàl·lica de barrots simples. Els balcons laterals són ampitadors i mostren barana de traceria ceràmica. Destaca especialment el tractament de la barana d'obra del terrat que disposa d'un petit capcer situat en el centre i coronat per un pinacle; en els extrems se situen sengles poms de pedra.
    A la banda esquerra del frontis existeix un petit cos annex, que consta d'una única planta. La casa disposava també d'un pati o jardí que l'envoltava, originàriament delimitat per una tanca d'obra de notable alçada; en l'actualitat aquesta zona es troba molt deteriorada. L'accés s'efectua a través d'una gran reixa metàl·lica suportada per dos pilars quadrangulars de maó coronats per una estructura trapezoïdal.

Aquest edifici, malgrat presentar una qualitat arquitectònica acceptable i tenir el valor històric afegit d'haver albergat personatges il·lustres de la vida cultural sitgetana, no apareix inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges. Tanmateix, s'ha considerat convenient incloure-ho en aquest inventari del patrimoni local.

El Mas d'en Puig va ser propietat de Rafael Llopart i Ferrer (Sitges 1847-Barcelona, 1927), un dels anomenats "americanos" que van emigrar a Cuba a mitjans del segle XIX amb l'objectiu de fer fortuna amb els negocis colonials. Va arribar a ser alcalde de Guantànamo, tinent-coronel del batalló de Voluntaris i diputat per la ciutat de Santiago de Cuba. Pel que fa a la seva carrera empresarial, va ser soci de la companyia comercial i banquera "C. Brauet i Cia". Tornà a la vila natal l'any 1890 i va destacar en l'ambient social sitgetà per les seves donacions a l'Hospital i a l'escola pública.
    Desconeixem en quina data es va construir el Mas d'en Puig, i qui va ser l'encarregat de l'obra.
    Tanmateix, l'any 1901 Llopart va cedir el mas al reconegut músic Enric Morera, qui va residir-hi fins l'any 1906, segons es fa constar en un plafó de rajoles que es va col·locar l'any 1980 en la façana lateral de la casa ("En aquest mas d'en Puig va residir el mestre Enric Morera. Va viure els anys 1901-1906 i hi va compondre les seves obres"). Ratifiquen aquestes dades les informacions recollides en el "Llibre de Sitges" per Ramon Planes, segons el qual Morera hi va escriure l'òpera "Empòrium", que es va estrenar al Liceu l'any 1906.

DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú.
    PLANES, R. (2004) "Llibre de Sitges". Sitges