Mas d'en Giralt
Sant Pere de Ribes

Camí vell d'Olivella

BCIL. PGOU 1982 (Llei 9/93 PCC)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada entre el Pla de Piquetes i la riera de Begues, al nord del terme de Ribes. Està constituït per tres volums aïllats que constitueixen habitatges independents. El volum principal està construït aprofitant el desnivell del terreny i està format per diversos cossos superposats. El cos de tramuntana consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa de dos eixos, el primer amb un portal d'arc de mig punt ceràmic amb brancals de pedra i una finestra d'arc pla arrebossat al pis, i el segon amb una finestra d'arc pla arrebossat per nivell. A ponent d'aquest cos hi ha adossats dos petits annexes, un dels quals conté tres cups circulars revestits amb ceràmica vidriada. El segon cos està adossat a la seva façana de migdia, té la mateixa alçada i coberta i es troba orientat a ponent. S'hi accedeix ascendint per una escala de pedra a través d'un portal d'arc de mig punt ceràmic, entorn la que hi ha tres petites finestres d'arc pla arrebossat. Aquesta façana queda encaixada entre dos cossos, un dels quals està reforçat amb un contrafort. L'altre cos i el de llevant tenen la mateixa alçada i la coberta a una vessant. L'acabat exterior d'aquest volum és arrebossat i pintat de color blanc. A la façana de migdia hi ha l'antic corral, del qual encara se'n poden veure tres arcs de mig punt de pedra malgrat el seu estat ruïnós. A principi del segle XX es va construir un nou volum situat a pocs metres a ponent de l'anterior, destinat a la producció de vi i emmagatzement de productes agrícoles. És un edifici de planta rectangular, de planta baixa i pis i coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. L'accés es fa a través de dos pòrtics d'arc de mig punt adovellat situats als extrems de les façanes de migdia i de ponent, que donen pas a un vestíbul. El pòrtic de ponent incorpora la inscripció a la clau "ROIG" i el de migdia "1917". Dins el vestíbul hi ha el portal principal, que és d'arc parabòlic ceràmic. La resta d'obertures són d'arc pla arrebossat i es troben distribuïdes per les façanes de forma aleatòria. Algunes presenten decoració de rajola vidriada verda als ampits. A la façana posterior hi ha adossat un cos d'un nivell d'alçat amb un portal d'arc de mig punt ceràmic. El ràfec presenta una imbricació de rajols i teules ceràmiques. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color crema. L'interior ha estat reformat per habilitar-lo com a vivenda. El tercer volum està situat a tramuntana del darrer, i constituïa l'antiga pallissa i celler. Consta d'un sol nivell d'alçat i té la coberta a dues vessants desiguals. L'acabat exterior és de restes d'arrebossat i pedra vista. Actualment s'utilitza com a masoveria. Al costat del camí de la casa hi ha un exemplar destacat d'ametller.

El camí que hi porta es troba en estat regular de conservació i el primer tram transcorre sobre la riera de Begues. Durant els episodis de rierades, la casa queda incomunicada. A més, no disposa de subministrament elèctric ni d'aigua.

A la primeria del segle XX pertanyia a Josep Roig i Punyet, que hi va bastir un edifici productiu al costat. Alguns testimonis orals indiquen que a l'interior de la masia antiga s'hi conserven frescos de la batalla del Bruc i de la Mare de Déu de Montserrat.