Mas de Tous
Sant Martí de Tous

Camps del Mas. A l'oest del nucli urbà.
    Camí de Bellprat al km 6 trencar a l'esquerra, passat Cal Querol i Cal Perdut

XV-XXI
    Núria Cabañas

El Mas de Tous és una masia d'origen medieval consolidada en època moderna i contemporània i reformada recentment per convertir-se en dues vivendes de casa rural. És un edifici de planta en forma d'U amb el carener paral·lel a la façana principal amb un cos central i diversos annexes adossats. Consta de planta baixa primer i segon pis. El frontis, orientat a migdia, està dividit en tres crugies mitjançant tres contraforts de pedra vista. A la part central s'hi obra la porta d'accés d'arc rebaixat i dues finestres, una a cada lateral. A nivell del primer pis s'hi obren dues finestres d'arc pla arrebossat i un balcó amb barana de ferro forjat i tres finestres més a l'alçada del segon pis. Davant aquesta façana hi ha un pati tancat per un petit baluard. A la façana de llevant s'hi distingeix l'antiga la part superior de l'antiga porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb una finestra d'arc pla de pedra carajada actualment tapiada. Davant aquesta façana hi ha les restes de l'antic forn de pa i la zona dels corrals. A la façana nord s'hi obren diverses finestres de mida i distribució asimètrica i una porta de fusta. Davant el mas, per la banda de migdia hi ha un annex de planta rectangular amb la coberta a una vessant i dues portes d'accés d'arc de mig punt de maó i una finestra tapiada corresponent a l'antiga pallissa. I, a la banda de ponent hi ha un antic cup de vi actualment en desús i utilitzat com a cobert. El parament dels murs està arrebossat amb ciment i pintat amb les cantonades de carreus de pedra ben escaiats a excepció de la façana de llevant i l'antiga pallissa i cup de vi que són de pedra vista.

Antigament era el Mas del Claramunt. També és coneguda com Cal Moles.

En els fogatges de 1497 apareix documentat la família Mas amb Joan Mas i Bartomeu Mas.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.