Mas de Tous
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Camps del Mas. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat al km 6 trencar a l'esquerra, passat Cal Querol i Cal Perdut
  492

  Coordenades:

  41.55339
  1.50036
  374937
  4601277
  Número de fitxa
  08226 - 310
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XV-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  000602300CG70B0001ME
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El Mas de Tous és una masia d'origen medieval consolidada en època moderna i contemporània i reformada recentment per convertir-se en dues vivendes de casa rural. És un edifici de planta en forma d'U amb el carener paral·lel a la façana principal amb un cos central i diversos annexes adossats. Consta de planta baixa primer i segon pis. El frontis, orientat a migdia, està dividit en tres crugies mitjançant tres contraforts de pedra vista. A la part central s'hi obra la porta d'accés d'arc rebaixat i dues finestres, una a cada lateral. A nivell del primer pis s'hi obren dues finestres d'arc pla arrebossat i un balcó amb barana de ferro forjat i tres finestres més a l'alçada del segon pis. Davant aquesta façana hi ha un pati tancat per un petit baluard. A la façana de llevant s'hi distingeix l'antiga la part superior de l'antiga porta d'accés d'arc de mig punt adovellat amb una finestra d'arc pla de pedra carajada actualment tapiada. Davant aquesta façana hi ha les restes de l'antic forn de pa i la zona dels corrals. A la façana nord s'hi obren diverses finestres de mida i distribució asimètrica i una porta de fusta. Davant el mas, per la banda de migdia hi ha un annex de planta rectangular amb la coberta a una vessant i dues portes d'accés d'arc de mig punt de maó i una finestra tapiada corresponent a l'antiga pallissa. I, a la banda de ponent hi ha un antic cup de vi actualment en desús i utilitzat com a cobert. El parament dels murs està arrebossat amb ciment i pintat amb les cantonades de carreus de pedra ben escaiats a excepció de la façana de llevant i l'antiga pallissa i cup de vi que són de pedra vista.

  Antigament era el Mas del Claramunt. També és coneguda com Cal Moles.

  En els fogatges de 1497 apareix documentat la família Mas amb Joan Mas i Bartomeu Mas.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.