Mas de les Trevanoses
Guardiola de Berguedà

Darrere el collet de les Trevanoses, prop l'antic camí del castell de la roca a Pardinella . Sender

XI-XIII
    Cobert de runa i vegetació.
    Pere Cascante i Torrella

Restes arqueològiques d'un antic mas d'origen medieval emplaçades a l'est del collet de les Trevanoses i al costat de l'antic camí que del castell de la Roca aniria a Pardinella per la vall homònima. Les restes estan encarades a sud-est en una obaga i disposades en terrasses artificials. Entre les ruïnes s'observen les traces d'estructures rectangulars delimitades per murs de pedra, units amb argamassa de calç mig coberts de vegetació i de bosc. S'hi endevinen dues habitacions i acumulacions de pedres que corresponen al seu propi enderroc. Aquestes restes estan a prop d'una zona d'arbres fruiters i prop de l'antic camí ral.

Restes d'un mas medieval de les mateixes característiques que els ja documentats a les fitxes. 60, 78, 108, 11, 133, 134, 135 i 173 cobertes de vegetació i perdudes enmig del bosc. Estructures d'habitat amb característiques similars van ser excavades per Manuel Riu i Jordi Bolós a la vall de Vilosiu i també a Sant Sadurní de Rotgers.

Resulta difícil interpretar i conèixer de quin moment corresponen aquestes restes localitzades prop de l'antic camí del castell de Gavarret a la vila de Pardinella. Tot i així i si mirem les donacions de terres, alous i vinyes fetes al monestir de Sant Llorenç veurem que n'hi ha algunes que fan referència a Pardinella i en concret, una d'elles (doc.20) en que una dona amb nom Argèsen i el seu fill fan donació de dues peces situades a la vil·la de Pardinella. Una de les terres afrontava amb unes terres del monestir i l'altra amb una via pública i una terra inculta. Aquesta darrera es podria relacionar amb les restes localitzades."ubi vocant in ipsa villa de Pardinella. Et afrontat ipsa I pecia de terra domum Sancti Laurentii, et de III vel quarta in terra Levegildo suos heres. Et ipsa alia pecia de terra afrontat de II partes in vias que pergunt ubique, et de III in stirpe". Aquesta peça coincideix en certa manera amb les restes actuals ja que es troben al costat de la via pública que conduïa a Pardinella, i prop d'unes altres terres que ja eren del monestir (zona de la caseta de Maçaners i Maçaners) a l'altre costat del coll de les Trevenoses.

BOLÓS MASCLANS, J; PAGÈS(1986). El monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Artestudi. Barcelona p- 81 i 186