Mas de la Cova
Font-rubí

A uns 800 m al NO del nucli de l'Avellà, just per sota el camí que duu a Mas Vallet

Neolític
    Prehistòric
    Regular
    No s'hi ha dut a terme cap intervenció arqueològica sistemàtica i, per tant, es desconeix l'estat de conservació del jaciment
    Sí (CC.AA. 3956)
    Miquel Gea i Bullich

Jaciment arqueològic ubicat en una cavitat natural aprofitada com a celler per un mas (d'aquí el nom del jaciiment) i en els seus voltants. La cronologia orientativa, atès que no s'hi ha desenvolupat mai cap intervenció arqueològica, es pot situar en l'Eneolític amb alguna resta ceràmica més tardana ubicable cronològicament en el període ibèric. El mas es troba totalment enrunat

La cova fou utilitzada com a fresquera del mas. Actualment es troba plena de pneumàtics vells

El jaciment fou inspeccionat l'any 1954 per en Pere Giró segons consta en el volum 4 dels seus "Quaderns de camp". Hi documentaren, entre d'altres, una massa de sílex, un incisiu humà, un altre fragment de sílex que possiblement serví com a pedra de fusell i, pels voltants de la casa, algun fragment de ceràmica ibèrica a torn.

VIRELLA BLODA, Joan."Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques". Miscel·lània Penedesenca, núm. 1, p.256. Reeditat a la "XIX Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos", Vilanova i la Geltrú, 25-26 X 1975. Centre d'Estudis Biblioteca-Museu Balaguer, Barcelona, 1983, p. 219.