Mas Clarena
Castellfollit del Boix

Camí que surt de la Mare de Déu del Grauet d’Aguilar de Segarra

s. XVII-XIX
    Enderrocada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Mas Clarena és una edificació d’origen medieval que es va consolidar en època moderna que ha sofert diverses modificacions i ampliacions. Malgrat el seu estat de conservació, el mas presenta una planta quadrangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana actual, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes. L’accés és mitjançant un portal de llinda plana amb l’any  17_ _ gravat a la part central. A l’alçada del primer i segon pis s’obren tres finestres per planta distribuïdes de manera simètrica amb llinda de pedra i ampit. La finestra central del primer pis hi consta la inscripció “Alabat sia lo sagrat cor De Jesus ma” i a la finestra central del segon pis l’any 1649. A l’interior de la casa en destaca la presencia d diversos arc apuntats a la planta baixa, del forn de pa i la llar de foc i d’una pica d’oli amb una inscripció il·legible i amb l’ant 1818. També en destaca part de l’embigat de la planta baixa amb les toves entre bigues amb decoracions amb i una d’elles amb l’any 1770 i pintades de blanc. Antigament, l’accés estava ubicat a la façana de llevant amb un gran portal d’arc de mig punt adovellat amb la inscripció IHS 1641 a la dovella clau amb un pati tancat per un baluard. A la banda de tramuntana hi havia el corral i la zona de la pallissa. A la façana de ponent hi ha una petita construcció annexa amb la tina de vi de planta circular amb les escales d’accés adossades a la façana del mas. A la zona de l’era, situada a llevant del mas hi ha les restes d’una antiga teuleria del mas.