Mas Castellar
La Llacuna

Prop Km 25 carretera La Llacuna-Pontons

II-I aC
    Fruit de l'acció antròpica i la vegetació.
    Juan Garcia Targa

Segons indica la fitxa de Patrimoni de la Generalitat (1985 Jordi Enrich-1991 Rosa. M. Asensi) es tracta d'un assentament ibèric petit format fins el moment per tres habitacions de forma rectangular, amb una mitjana de 16 m2 disposades parcialment sobre o condicionant la roca natural. Els mur són fet amb pedra seca.

No s'ha pogut visitar el lloc donat que segons informacions propers la vegetació cobreix la totalitat del jaciment. Per aquest fet, durant el mes de juliol està previst fer una convocatòria popular per procedir a la neteja i desbrossament del jaciment sota permís i supervisió d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona

L'any 1979 es va dur a terme una campanya d'excavacions arqueològiques sota la direcció de la Sra. Núria Rafel

Ferrer, Antoni i Giró, Pere. 1934. "La colección prehistórica del Museo de Vilafranca del Penedés". Ampurias 5: pàg. 199. Rafel, Núria. 1982. El castellar. La Llacuna. Excavacions arqueològiques en els darrers anys 1. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya: 247-248.Valls i Prat, Marcel·lí. 1984. Cronologia històrica de la Llacuna; Llenas i Costa, Ramon. 1980. Apunts històrics de La Llacuna. Vilanova i la Geltrú; Diputació de Barcelona Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya: l'Anoia. Generalitat de Catalunya. Servei .del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. 1985/ revisat al 1991