Mas Canet
Artés

Afores, per sobre el Torrent del Mig
    Punt quilomètric 4'3 de la carretera d' Artés a Cabrianes (B-430).

Actualment la casa està essent restaurada pel mateix propietari.
    Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
    Jordi Montlló Bolart

Masia de planta quadrada amb la façana principal orientada a migdia i coberta de teules a quatre aigües amb els careners paral·lels. Consta de planta baixa i dos pisos. Té una torratxa o llanterna que s'eleva per la part central de la coberta i il·lumina l'escala interior.
    El propietari explica que la casa no té fonamentació, sinó que ha estat construïda damunt de la roca mare.
    A l'entrada de la casa, s'observa un arc ogival postís. A la planta baixa també queden les restes del forn de pa, les corts de les vaques i una habitació a mà esquerra, antiga cort on al picar el mur va aparèixer una portalada molt antiga, de dovelles, tapiada, que segons el propietari podria ser la més antiga de la casa.
    Al primer pis es pot observar un pou amb la data a la pedra del 1773, i també es poden observar les restes, tapades, d'un broc encara més antic.
    A tramuntana té un cos adossat amb un porxo d'arcs de mig punt que continua a la façana de ponent i que fa de galeria, precedint l'entrada de la casa. Murs exteriors arrebossats i pintats.
    L'aspecte actual de la casa és fruit de diverses modificacions patides al llarg dels segles, les de 1773 i 1777 en deixaren empremta en algunes llindes. En les reformes que s'estan realitzant en aquests moments, es conserven elements antics, però es varia la seva situació en funció de les noves necessitats.
    Hi ha una bassa a la part septentrional d'uns 12 metres de llargada per 4 d'amplada.

Hi ha documents que surt com a Can Canet i d'altres com a Mas Canet.

Es documenta des del segle XVI, en el fogatge de 1553, com "Onophre Canet", un dels habitants de la parròquia i terme d'Artés i Horta. En el capbreu de 1693, el propietari és Joan Canet, fill i hereu de Bernat Canet. L'any 1774 n'era l'amo en Joan Canet i sabem que residia al mas. A principis de segle XIX, passa per dificultats econòmiques, i l'any 1872 consta com a propietari el darrer Canet, Josep Canet. L'any 1954 la propietat ja estava a mans d'un Vila, Francesc Vila i Batlle; desconeixem quan comença aquest cognom (el Sr. Lluís Oliveras ens deia que des de finals de segle XIX).
    Des de l'any 1982 el Sr. Lluís Oliveras Calafell n'és el propietari.

FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés.
    IGLESIAS, J (1979). El fogatge de 1553, vol. I. Barcelona.
    SERRA COMA, Rosa (1985). Mas Canet. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.