Mas Bosc
Sant Martí de Centelles

Pla sobre el Torrent de Roquetes, anat per Sant Miquel del Fai

XVI
    Una part de les estructures es troba en estat precari
    Anna M. Gómez Bach

Mas constituït per dos edificis annexats formant una planta rectangular orientada est-oest, amb façana de paredat comú de petites pedres escassament treballades i amb un emblanquinat a les façanes est i sud. A la façana principal es troba una portalada d'arc de mig punt adovellat. Cal destacar les finestres organitzades en grup de tres a la primera planta i una obertura sola per a les golfes. La resta d'obertures corresponen a finestres quadrangulars, la majoria de factura senzilla. A la part davantera s'hi troba un petit tancat de paret comú i també emblanquinat que tanca l'accés principal, deixant una segona entrada rectangular i de factura més senzilla a la cara sud. La resta d'estructures constructives són més aviat precàries, es documenta a prop una bassa-rentadora amb pedres treballades de forma circular i de factura força moderna. I també es pot apreciar l'existència d'estructures properes destruïdes, que podrien correspondre a annexos de la mateixa casa o estructures més antigues no identificades.

Mas que segons Pladevall es documenta despoblat al 1553 i que la seva construcció es podria situar al segle XIV o anterior. Les evidències arquitectòniques conservades de l'edifici són de factura força moderna limitant el coneixement de l'estructura primitiva d'aquest mas. L'estructura actual es podria atribuir cronològicament als segles XVII o XVIII, documentat tant per l'abundant presència de teula com element constructiu dels paraments com per la factura de les diverses obertures. Aquesta segona fase constructiva coincidiria amb un augment demogràfic important i una recuperació d'antics espais conreats situats en zones perifèriques de valls i planes.