Mas Blanc
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Solell de la Barraca
  282

  Coordenades:

  41.62663
  1.83385
  402859
  4608979
  Número de fitxa
  08053 - 80
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  L'abandonament de la finca, la manca de manteniment i l'espoli està produint una indefugible agonia a la casa i a tots els seus valors patrimonials.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08052A014000100000OZ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Casa de pagès aixecada al costat septentrional del camí del Solell de la Barraca, entre cal Rajoler i cal Simon. El cos principal és de planta quadrangular i constava de planta baixa i pis. La coberta, totalment esfondrada, era de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Aquesta, es conserva molt parcialment; la porta d'accés i l'ampit d'una finestra de la planta pis. Els paraments són de pedra irregular i tàpia amb arremolinat. Les obertures estaven emmarcades amb carreus ben escairats.
  Tot i l'estat ruinós que presenta l'edifici, encara es pot observar la doble crugia perpendicular a la façana principal. Les escales d'accés a la planta superior es troben a mà dreta, al costat de la porta d'accés. La part posterior estava destinada a la producció. Encara es pot veure una de les boxes. Adossades a la façana septentrional hi ha dues tines, una de planta circular i l'altra quadrada. La primera es va reaprofitar en un moment indeterminat com a cisterna. Sembla, però, que antigament ja tenia una cisterna de recollida d'aigua pluvial, excavada per sota la planta baixa, amb accés des de la façana de llevant.

  Davant la façana s'aixeca un altre cos destinat a magatzematge i producció.

  El Solell de la Barraca / Solell del Barraquer és un veïnat de cases disseminades, sota mateix dels primers contraforts de la serra de Montserrat. També anomenat solell del Barraquer, les seves cases són el Piteuet, ca la Roseta, cal Tomàs, cal Barraquer, casa del Pi, cal Josep o cal Rajoler, que està enrunada, el mas Blanc i cal Simon de la Calsina. L'any 1843 era el "Solei del Barraqué" i l'any 1920 s'anomenava oficialment "Soley de la Barraca".