Mas Blanc
Castellbell i el Vilar

Solell de la Barraca

Dolent
    L'abandonament de la finca, la manca de manteniment i l'espoli està produint una indefugible agonia a la casa i a tots els seus valors patrimonials.
    08052A014000100000OZ
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Casa de pagès aixecada al costat septentrional del camí del Solell de la Barraca, entre cal Rajoler i cal Simon. El cos principal és de planta quadrangular i constava de planta baixa i pis. La coberta, totalment esfondrada, era de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Aquesta, es conserva molt parcialment; la porta d'accés i l'ampit d'una finestra de la planta pis. Els paraments són de pedra irregular i tàpia amb arremolinat. Les obertures estaven emmarcades amb carreus ben escairats.
    Tot i l'estat ruinós que presenta l'edifici, encara es pot observar la doble crugia perpendicular a la façana principal. Les escales d'accés a la planta superior es troben a mà dreta, al costat de la porta d'accés. La part posterior estava destinada a la producció. Encara es pot veure una de les boxes. Adossades a la façana septentrional hi ha dues tines, una de planta circular i l'altra quadrada. La primera es va reaprofitar en un moment indeterminat com a cisterna. Sembla, però, que antigament ja tenia una cisterna de recollida d'aigua pluvial, excavada per sota la planta baixa, amb accés des de la façana de llevant.

Davant la façana s'aixeca un altre cos destinat a magatzematge i producció.

El Solell de la Barraca / Solell del Barraquer és un veïnat de cases disseminades, sota mateix dels primers contraforts de la serra de Montserrat. També anomenat solell del Barraquer, les seves cases són el Piteuet, ca la Roseta, cal Tomàs, cal Barraquer, casa del Pi, cal Josep o cal Rajoler, que està enrunada, el mas Blanc i cal Simon de la Calsina. L'any 1843 era el "Solei del Barraqué" i l'any 1920 s'anomenava oficialment "Soley de la Barraca".