Mas Banyeres
Centelles

Eclecticisme
    Es desconeix
    BCIL (PEPCHC 4-5-1995)
    Jordi Petit Gil

Edifici de planta baixa, dos pisos i una torre fruit d'una reforma-reconstrucció realitzada a finals del segle passat. Destaquen les grans finestres tant a la planta baixa com al primer pis, al segon en canvi, hi ha tres finestres per banda molt més petites. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants al cos primitiu i a tres vessants les ampliacions. La coberta de la torre, té teula plana i cau a quatre vessants.

El lloc és citat des del any 1042 quan Guardall (del llinatge dels Centelles) va comprar una peça de terra amb arbres plantats. Segons el capbreu de 1337 pagava el cens per terres al monestir canonical de Sant Llorenç del Munt. Al fogatge de 1515 no hi figura la masia, però sí al de 1553. Una inscripció a la font de l'entrada conté la data de 1884 que devia ser l'any de la reconstrucció del mas que podem veure avui dia.

- PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.