Marge de pedra seca
Argençola

  Anoia
  Camí de l'Obaga
  Emplaçament
  Cami que neix a l'esquerra a l'inici del camí d'Argençola a Clariana.
  600

  Coordenades:

  41.6035
  1.46259
  371886
  4606896
  Número de fitxa
  08008-14
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  El marge és conserva be, però l'abundant vegetació i arbrat possiblement farà que la seva degradació avanci.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08008A004000020000IO
  Autor de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

  Paret de pedra seca de grans dimensions, formada per carreus irregulars de dimensions diverses. Presenta algunes cavitats, utilitzades segurament per a guardar-hi les eines de treball. Conserva encara unes escales adherides al mur, que servien per canviar de feixa o camp.

  L'abandó del camp i dels bosc, ha donat també al marge una imatge d'abandonament.

  Abans existien els margeners els encarregats d'alçar els marges. No era un ofici tan reconegut com el de picapedrer. Per alçar el marge s'utilitzaven les pedres de l'indret i les que sortien de despedregar el camp. Les més grans eren transportades o rossegades amb la tirassa i eren les primeres en col·locar-se. Tot seguit es seguia amb la resta de pedres, encaixant-les entre elles i falcant-les quan feia falta amb els rebles. Totes servien i eren col·locades sense carejar-les. Amb les més petites es reomplia al darrera. La línia a seguir era normalment adaptable al propi terreny, quan es volia fer el marge recte es feia servir una corda o fil.
  La funció dels marges era i és molt diversa si bé la contenció de la terra és la més freqüent. Amb aquesta funció s'aconseguia obtenir feixes en indrets amb molt pendent, de vegades les feixes són tan petites que només hi cap una olivera o un ametller.