Mare de Déu de la Bona Sort
Sant Martí d'Albars

Església parroquial de Sant Martí d'Albars. Nucli de Sant Martí. Sant Martí d'Albars

XIII-XV
    Bo
    Aquesta imatge sembla haver estat modificada i tractada en diverses ocasions al llarg dels anys. L'escultura ha estat repintada modernament.
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Marta Homs i Jordi Compte

La Mare de Déu de la Bona Sort, de tipologia de Mare de Déu romànica amb el nen, està ubicada a l'església de Sant Martí d'Albars. És una escultura de fusta policromada de 100 x 50 x 50 centímetres aproximadament que es troba situada dins una urna. La verge està asseguda en un tron de planta quadrada que es desenvolupa en tres nivells separats entre ells per una motllura. Amb la mà dreta sosté una esfera i amb l'esquerra té l'actitud d'aguantar el nen, assegut sobre el seu genoll esquerre. Duu un vestit vermell decorat amb motius estrellats daurats i cobert per un mantell de color blau fosc. Té el cap cobert per un vel i duu una corona daurada culminada per tres florons i amb una franja de decoració policroma imitant la pedreria. El nen, assegut sobre el genoll de la verge, sosté un llibre amb la mà esquerra i beneeix amb la dreta. No duu corona i vesteix túnica vermella coberta amb mantell de color verd fosc. La Mare de Déu i el nen presenten un aspecte frontal, rígid i el hieratisme propi dels models romànics. Tot i així, es denota una certa modernitat de la peça en el treball dels vestits.

En la descripció feta l'any 1998 pel Bisbat de Vic el mantell de la verge era de color verd fosc igual que la del nen, i la túnica del nen era de color blanc.

La imatge de Santa Maria, dita antigament de les Dones o també de la Bona Sort - nom que com se la coneix actualment -, és molt venerada per la població de Sant Martí d'Albars. Segons la tradició, la verge fou trobada per un bou de la casa del Prat dins una petita gruta prop d'una font i prop de la Gavarresa. Durant la Guerra Civil es va amagar a la cova de la Bona Sort. L'any 1949 va ser robada i recuperada dos dies després pel caporal de la Guàrdia Civil de Prats. La seva recuperació va ser motiu de gran festa per la població.

AADD, Sant Martí d'Albars. Tal com érem tal com som, Comissió de la festa dels 1100 anys de Sant Martí d'Albars, 2005. VILARÓ, E., Inventari de bens artístics del bisbat de Vic,1998.Núm. BDV 1144.