Mare de Déu de Gràcia
Balenyà

Mas Pla

Barroc
    El revestiment interior presenta desperfectes.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La Mare de Déu de Gràcia és una capella barroca construïda a la part posterior del mas Pla. És un edifici d'una sola nau de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta. La volta de de creueria que cobreix la nau descansa sobre una cornisa i pilastres amb volutes. La part de l'absis està presidida per un altar de marbre, custodiat per dues peanyes amb sengles imatges. La il·luminació de la nau es fa per una única finestra d'arc de mig punt situada al mur de ponent. Als peus del temple hi ha un petit cor, que comunica amb el pis de la masia. La capella també té un accés exterior, amb un portal d'arc pla de pedra carejada. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat de la mateixa tonalitat que la masia, amb els carreus de la cantonada vistos. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques.

Els anteriors propietaris van emportar-se tots els béns mobles de la capella quan van vendre el mas.

La capella de la Mare de Déu de Gràcia està documentada des de mitjans del segle XVII. Des d'aleshores, trobem documentades diverses visites pastorals.