Maquinària de sínia de la plaça de la pagesia
Malgrat de Mar

Pl. de la Pagesia

Ajuntament de Malgrat. Carrer del Carme, 30. 08380 Malgrat de Mar
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

A la plaça de la Pagesia s'hi conserva part de la maquinària d'una antiga sínia de Malgrat. Està formada per un eix on hi ha fixat el sistema d'engranatge, consistent en una roda horitzontal i una de vertical dentades. A la roda vertical hi ha fixada la roda que feia pujar la cadena del pou amb els catúfols. En un costat de l'eix hi consta "N SAGOL MALGRAT".

Les sínies són construccions de l'àmbit rural que servien per extreure aigua del subsòl, molt presents a Malgrat per trobar-se en el delta de la Tordera. El mecanisme consistia en una roda fixada sobre un eix horitzontal que acabava en una roda horitzontal. Aquesta segona roda feia d'engranatge i es movia amb força animal, generalment d'un ase o una mula. Quan l'animal donava voltes lligat al mecanisme, es posaven en funcionament les rodes, aconseguint així que la roda vertical s'accionés. Aquesta estava proveïda d'una cadena amb uns recipients fixats anomenats catúfols, que pujaven l'aigua del pou sobre el qual es trobava fixada la roda. L'aigua que s'extreia era utilitzada per al rec de la plana agrícola.