Màquina excavadora Menck El Papiol

Baix Llobregat
Rotonda d'accès al polígon industrial sud
Rotonda de distribuciuó de la circulació al polígon industrial sud
36

Coordenades:

41.43315
2.00595
416948
4587319
08158 - 108
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XX
Empresa MENCK & HANBROCK
Bo
Recentment restaurada
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament del Papiol, Avinguda de la Generalitat de Catalunya, 7-9, 08754 El Papiol, Barcelona
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Excavadora de cables MENCK (MENCK & HANBROCK GmbH, Hamburg-Altona, Deutschland) M110 instal·lada en memòria de l'activitat extractiva d'argiles, a la rotonda que dona accès al polígon industrial sud del Papiol i que és visible a l'entrada al municipi. Vehicle metàl·lic dotat d'un braç articulat i una pala amb la funció d'excavar i moure grans quantitats de terra. Està pintat de color blau. Presenta en el lateral la marca, inscrita en relleu en una cartela groga: "Menck¬Hambrock. Hamburg Altona", i en la part posterior el model: "Menck. M110. La màquina, de tracció mecànica, era activada per motor dièsel. El moviment de la pala es duia a terme enrotllant o desenrotllant els cables d'acer.

El Museu del Papiol ha gestionat la donació de l'excavadora que ha fet l'empresa "Suministros de Arcilla, S.A", duent a terme la restauració i proposant l'actual ubicació de la màquina.

L'excavadora Menck va ser importada d'Hamburg, Alemanya, l'any 1962. És un símbol del procés d'industrialització en l'extracció de l'argila a El Papiol.
L'explotació dels terrals, juntament amb la creació de bòbiles ( avui desaparegudes) va donar un gir a l'activitat econòmica del poble.
L'explotació dels jaciments d'argiles fins a finals dels anys cinquanta es duia a terme amb estris força rudimentaris, com eren, el pic, la pala i pel transport, el carro de tracció animal. Quan l'argila estava molt compacte s'utilitzaven explosius.
Posteriorment es va evolucionar cap a les màquines hidràuliques: des d'aleshores, el mecanisme ha sofert innovacions però sempre dins el mateix sistema.
Menck & Hambrock (sovint abreujat a Menck) va ser una empresa d'enginyeria alemanya amb seu a Hamburg-Altona, que va produir especialment excavadores.
L'empresa va ser fundada l'any 1868 per Johannes Menck i Diedrich Hambrock a l'antic poble Ottensen. Fins i tot abans de la primera guerra mundial, Menck va ser un dels principals fabricants mundials d'excavadores. El 1901, per exemple, la fàbrica va presentar la seva primera retrocarregadora d'elevació alta al món.
A partir de 1923, es van produir les primeres excavadores de cadenes a Europa