Manso de Ferran Argençola

Anoia
Plans de Ferran
A la zona dels Plans de Ferran. És la segona casa del camí a l'esquerra.
723

Coordenades:

41.57176
1.45642
371309
4603381
08008-76
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
Popular
XX
1920/30
Bo
L'estat de conservació és bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
001203000CG70C0001TS
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

El Manso Ferran o Torre Ferran forma una gran conjunt arquitectònic a la zona dels Plans de Ferran. Consta d'una edificació amb funcions d'habitatge, i d'altres d'annexes vinculades originalment a l'explotació agrícola i ramadera. A l'est del conjunt hi trobem un mur amb una entrada amb reixa metàl·lica, que tanca el recinte.
L'edifici principal de planta rectangular, és de grans dimensions i presenta un cos adossat a cada lateral, que li dona forma al conjunt de planta basilical. Consta de planta baixa i dues plantes de pis. La coberta és de dues vessants (nord-sud) amb teula àrab. Te les façanes arrebossades i pintades de blanc. Presenta un lleuger voladís. L'entrada a l'edifici es situa a la façana est, és d'arc escarser amb brancals de pedra. Les obertures d'aquesta façana estan ben ordenades, destacant un balcó central a la primera planta de pis, i finestres a cada planta. Entre les dues darreres plantes hi trobem un rellotge de sol, amb números romans, i la inscripció " Docet Umbra" ( l'ombra ensenya).
Els cossos adossats a cada lateral són idèntics, i destaquen per les seves grans obertures en arc de mig punt.

El Manso Ferran està vinculat històricament a Cal Ferran. Als anys 20 del segle XX les necessitats d'espai de la família provocaren la construcció d'aquesta, molt més gran que Cal Ferran. El senyor Humedes que exercia la medicina, durant la Guerra Civil acollí en aquesta masia a molts ferits, passant a ser el Manso Ferran un hospital de campanya. Després de la Guerra Civil, es va restaurar ja que havia patit alguns desperfectes. A dia d'avui, hi viu el responsable de la finca.