Mandíbula de Balena
Sant Pere Sallavinera

Parròquia de Sant Pere de Boixadors
    Des de l'Estació el camí de Cal Butzems fins Cal Gironella,continuar pel camí de Boixadors a l'oest

Bisbat de Vic
    Núria Cabañas

Mandíbula de Balena de 4,87 m de llargària i aproximadament de 100 kg col·locada a la façana sud de l'actual església de Sant Pere de Boixadors

Anomenada erròniament Costella de Balena

Ex- vot que oferí Ramon de Boixadors, almirall d'Aragó, a la Mare de Déu de Boixadors. Segons una carta de adreçada al Bisbat de Vic es descriu que Ramon en record de les seves expedicions per Cerdenya decidí portar un trofeu a la Mare de Déu. Durant la segona meitat del segle XIX el rector de Boixadors va decidir retirar-la de l'església i dipositar-la en un altre espai. No obstant actualment es torna a exposar a l'interior de l'església de Sant Pere de Boixadors.

BOSCH, LL; RIERA, C. 2008: Apunts sobre la Mare de Déu de Boixadors. Parròquia de Sant Pere de Boixadors.Gràfiques Diac.