Màgica a l'Esquirol
L'Esquirol

L'Esquirol

Tradició oral
    Virgínia Cepero González

Antigament, existia la creença que hi havia persones que tenien poder per a fer aparèixer imatges, sentir fresses i representar fets inversemblants. Aquest poder el tenien els qui posseïen el llibre màgic de "les set sivelles" o la "llanterna màgica", dominaven els llibres i tenien poder econòmic; normalment eren capellans o grans propietaris.
    Segons una història ocorreguda a l'Esquirol, hi havia unes noies de pagès que treballaven a una fàbrica del poble. Cada dia al vespre, quan marxaven cap a casa, sentien un fantasma al seu darrere.
    Les noies, molt amoïnades, van demanar ajuda al germà d'una d'elles, que es va disfressar de dona i va agafar una escopeta carregada. En sentir al fantasma, el noi va disparar.
    Al dia següent, van saber que havia mort un pare missioner de Vic, que era el que els hi feia la "màgica" des de la ciutat.

ROVIRÓ i ALEMANY, X. (2014). El Camí ral de Vic a Olot: itinerari i històries. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 57-58.