Magatzem de guix
Vilobí del Penedès

Des de la Plaça Major de Vilobí cal agafar el carrer Diputació

s.XX
    Molt degradat.
    Servei del Patrimoni Arquitectònic.IPA. Ftixa nº5076
    Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de planta rectangular format per la unió de dos cossos: un quadrat de planta baixa i primer pis, cobert a dues aigües, i un altre cos quadrangular de planta baixa orientat a llevant i cobert a dues aigües amb teula. La construcció és feta en parament irregular, arrebossat en ciment i sense pintar. Tot l'edifici es troba assentat sobre un desnivell important, d'aquí la diferència d'alçada dels dos cossos, i el fet que un disposi d'un primer pis, a l'alçada de la planta baixa de l'altre. L'edifici es troba assentat directament sobre la roca, que aflora per sota de les seves façanes, especialment la façana Sud. La façana principal es troba orientada a llevant i s'ha intentat oferir una certa composició ordenada, en contraposició a la resta de l'edifici.
    Interiorment la coberta de l'edifici és feta amb una encavallada de fusta. Les finestres s'han tapiat, i es troben reforçades amb fileres de maó. L'edifici sembla haver sofert moltes modificacions posteriors. Al estar fet en un desnivell, l'edifici compta amb una porta superior ubicada a la façana de ponent, i una altra porta inferior ubicada a la façana de llevant. Sembla que aquests dos cossos es comunicaven internament mitjançant una rampa i una porta intermitja feta amb diverses fileres de maó, disposant un arc rebaixat. Avui dia el terra ha estat anivellat, desapareixent la rampa i l'arcada. La porta posterior de la façana Oest estava ubicada a l'alçada del primer pis, degut al desnivell, i semblava una porta feta amb fileres de maó ordenades disposant un arc rebaixat, similar al de la comunicació interna. Aquesta entrada ha estat modificada, l'arcada tapiada, i al mur s'ha obert amb posterioritat un gran portal arquitrabat, fet amb una filera de maons. La decoració de l'edifici sembla concentrar-se en la façana de llevant, que s'ha arrebossat amb ciment i s'ha fet pujar uns metres imitant una forma d'espadanya amb dos acroteris sobresortint a banda i banda . Els extrems de la façana es rematen a la part superior amb dos acroteris fets amb maó, arrebossats i coronats amb un petit cos triangular. Tota la façana es troba rematada per una petita cornisa feta en ciment i sota la quals s'hi ha col·locat algunes motllures decoratives. La porta principal semblava ser originalment feta amb un arc rebaixat, però posteriorment s'ha modificat obrint-se una gran porta arquitrabada. Sobre la porta es distingeix una gran finestral trilobulat cec. Es poden apreciar encara sobre aquest finestral les lletres esborrades de "Fàbrica de guix" en majúscula. Sobre la llinda de la porta també sembla haver-hi més lletres que han quedat tapades pel ciment i que no es llegeixen, i que semblen indicar l'antic nom de la companyia propietària del magatzem.

Es tracta sens dubte d'un edifici construït en les primeres dècades del segle XX -1920/1930- L'extracció i explotació del guix és un fet documentat al terme de Vilobí des d'antic. A la Geografia General de Catalunya dirigida per Carreres Candi es parla de l'existència de set grans forns de guix al terme. Malgrat tot durant els anys quaranta es coneix l'existència de quatre grans fàbriques de guix: Mirabent, .................. Es coneix que aquestes fàbriques compartien un magatzem general, que és el aquí documentem. Com es pot apreciar per l'estructura d el'edifici, aquest no comptava amb forns ni amb trituradores, sinó que era destinat només a espai de magatzem dels sacs provinents de les fàbriques. Les seves reduïdes dimensions parlen sens dubte d'una producció petita i artesanal.

HERRANDO S.(2002) Diagnosi del medi natural dels pèlags de Vilobí del Penedès. Propostes per a la preservació, la gestió i la recuperació del pèlags. Servei d'Acció Territorial. Àrea d'espais naturals. Diputació de Barcelona. Barcelona.
    LLORAC I SANTÍS S. (1991) Vilobí del Penedés. Passat i present. Ajuntament de Vilobí del Penedés.
    MATA-PRELLO J.M. (1998) "Recorregut geològic i minerològic per l'Alt-Penedés i per la comarca de l'Anoia" a Revista Gran Penedès nº 57, p.17
    MONTSERRAT I DOMINGO J.M. (1997). "Hipòtesi sobre el guix de Vilobí" a Miscel·lània penedesenca 1995. Vol XXII. I.E.P. Vilafranca del Penedès. pp.7-20.
    ORTI CABO F. PUEYO MUR J.J.(1976). Yeso primario y secundario del depósito de Vilobí (província de Barcelona. España). Instituto de investigaciones geológicas. Diputación de Barcelona. Vol.XXXI. Noviembre
    ROMEU J (1996) “Els quatre estanys de Vilobí configuren un espai amb un gran potencial biològic” a El 3 DE VUIT, divendres 1 d'agost de 1996.
    SANS ROVIRA M.(1987): "Els afloraments de guix a Vilobí del Penedès" a Gran Penedès nº 7. p. 9. I.E.P. Vilafranca del Penedès.