L'Oliva
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel camí que surt aproximadament del pk 17,5 de la carretera de Vic a Camprodon C- 153.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M100. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa i dues plantes pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener paral·lel a la façana, que es troba orientada a tramuntana. Es troba adossada al desnivell natural del terreny.
    Les obertures són de disposició irregular, de pedra de gres treballada. La façana principal presenta, a la planta, un portal rectangular amb la llinda datada, amb l'any "1752", i dues finestretes amb llangardaix i, al primer pis, dues finestres quadrades.
    A la façana est se li adossa un cos annex, amb la teulada més baixa. Es troba unit a un altre gran cos annex, cobert a una sola vessant, que presenta un portal en la façana nord.
    A la façana oest, a la planta, hi ha un portal amb llinda de fusta corbada i tres espieres; i al primer pis, tres finestres amb ampit motllurat.
    A la façana sud hi ha un cos de porxos, que presenta un portal rectangular, i un finestral al primer pis, que il·lumina la cuina del habitatge.
    Les mides aproximades de l'edifici són 11 m de llargada per 11 m d'amplada. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, de pedra vista.

Es troba registrada als fogatges de les parròquies del terme de Corcó, Sant Julià de Cabrera, Sant Llorens Dosmunts, Sant Bartomeu Sagorga, Sant Vicens de Casserres i Sant Martí Sescorts, des de el segle XVII.