L'Oliva
Gaià

  Bages
  Sector proper al nucli de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. BV-4401, al km. 3,7,cami direcció Genescà i continuar N-E uns 1.000 m, i camí N uns 600 m
  478

  Coordenades:

  41.92538
  1.91437
  409985
  4642061
  Número de fitxa
  08090 - 8
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIV-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Interior en estat precari
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  000100100DG14A0001GR
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Masia de molt petites dimensions que té un origen medieval i s'ha mantingut pràcticament sense créixer. Es troba emplaçada a l'extrem d'un petit altiplà vora un torrent que desemboca a la riera de Gaià. La casa presenta un aspecte arcaic i auster, però amb refeccions modernes. La façana principal, encarada al sud-oest, probablement conserva una part medieval. El parament, a pedra vista, és fet de carreus molt petits simplement devastats i disposats més o menys en filades. En un moment donat es va haver de refer una part de mur, probablement a causa d'alguna esquerda. La part de llevant és la més regular i podria correspondre a l'obra medieval. El portal és amb arc escarser i la finestra superior és emmarcada amb llinda i brancals de pedra picada. Els dos elements són posteriors a l'obra medieval. La façana del darrere és una obra ja dels segles XIX i XX, amb més finestres, que són emmarcades amb maó. Part d'aquest mur també ha estat refet amb maó. Devia tractar-se d'un mas molt modest, pràcticament sense coberts auxiliars. Només hi ha un tancat davanter i, a ponent, una petita cambra adossada amb volta de pedra. L'interior de la casa conserva les característiques constructives tradicionals, però es troba en mal estat.

  Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XIV. Concretament, s'esmenta en un document de l'any 1309 de l'Arxiu Parroquial del Mojal, ja amb el mateix nom d'Oliva. Pertanyia a la parròquia de Santa Maria de Gaià. Al segle XVII, en un capbreu del castell de Gaià de 1692-93, consta que l'Oliva era una possessió del Genescar, juntament amb dos masos més. En el Registre de la Riquesa de 1883 continua en mans del Genescar, juntament amb el Puig. Les terres de l'Oliva abastaven un total de 49,85 ha, 15 de les quals eren conreades per parcers. Els actuals propietaris havien estat els últims masovers de la casa propera de cal Geperut.

  BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 59, 66, 84, 194.
  IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 37.