Lloreda de l'Espinal
Argentona

    Maresme
    Veïnat de Pins. Riera de l'Espinal

    Coordenades:

    41.58895
    2.38029
    448348.08
    4604324.55
    Número de fitxa
    08009 - 155
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Tot i estar en bon estat, molt a prop hi ha abocaments de residus així com pistes de motos i la urbanització Sant Carles.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 001A00003
    Autoria de la fitxa
    Moisès Guardiola i Bufí / ACTIUM

    Conjunt de llorers (Laurus nobilis) subespontanis més important de la conca de la riera d'Argentona, arribant a tenir zones amb cobertures superiors al 75%. Els trobem barrejats, amb major o menor grau, amb oms (Ulmus minor), plàtans (Platanus x hispanica) i alzines (Quercus ilex ssp ilex). La riera de l'Espinal permet el desenvolupament d'aquesta arbreda ja que aquí troba un ambient ombrívol, amb una humitat freàtica òptima per créixer bé i no ser desplaçats per espècies més higròfiles, i una exposició solar que fa que les temperatures a l'hivern siguin suaus.

    El llorer és un arbre més aviat rar als Països Catalans, que creix als boscs humits de la mediterrània.

    - GUARDIOLA, M. (2003) et al.. Síntsi del projecte Boscos de Ribera. Revista l'Atzavara nº11. Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. - HERNÁNDEZ, A.M. (1995). Les lloredes del Montnegre i el Corredor, fragments de la laurisilva mediterrània. II Trobada d'estudiosos del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona. - MONTSERRAT, P. (1968). Flora de la Cordillera Litoral Catalana (porción comprendida entre los ríos Besós y Tordera). Ed. Caixa Estalvis Laietana. - SABATER, F.; AMADOR, L.; GUARDIOLA, M. (2003). Estructura i qualitat dels boscos de la conca de la riera d'Argentona, Revista l'Atzavara nº11. Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró.