Llinda del cobert d'en Dani
Copons

    Anoia
    Plaça Ramon Godó, 4, 08289
    Emplaçament
    Al bell mig del nucli urbà, a la banda de migdia de la plaça Ramon Godó
    423m

    Coordenades:

    41.63692
    1.51754
    376529
    4610527
    Número de fitxa
    08071-97
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII
    Any
    1657
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 6607813CG7160N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Llinda monolítica de pedra situada a la façana de la construcció, damunt del portal, tot i que no en forma part. La llinda està gravada en baix relleu amb una inscripció de difícil comprensió. Tot i així s'observa el nom de Mateu Riera i l'any 1657. A l'extrem de ponent de la llinda hi ha un motiu decoratiu i, al centre, les inicials del nom de Crist (IHS). La inscripció sencera és la següent: " MATEU RIERA / 1657 IHS (·)OMNASIC".

    Tot indica que el nucli de població originari va sorgir al voltant de l'actual plaça de Ramon Godó, coneguda popularment com a Sòl de Graus. A finals del segle XVII, la fesomia actual de la plaça, amb dues de les bandes cobertes amb voltes i l'accés per la banda de llevant, ja estava definida. Sabem que algunes de les cases que en formaven part disposaven d'hort i corral (Muset 2006: 6). Amb l'arribada del creixement constructiu experimentat al municipi durant el segle XVIII, les cases de la plaça també foren rehabilitades. A finals del segle XIX, en el solar que actualment ocupa la construcció juntament amb la casa veïna, coneguda com cal Tomàs, hi havia el convent de la Congregació de les Germanes Dominiques de l'Anunciata, fundat a Copons l'any 1891. S'encarregaven d'ensenyar a les nenes a cosir, llegir i escriure, i també s'ocupaven dels més menuts quan les seves mares eren a treballar a la fàbrica. Sabem que l'entrada al convent es feia per la plaça i que al darrera comptava amb un safareig i un hort (Mercadal 2007: 7). Anys després de la marxa de la congregació de Copons, efectuada el dia de Nadal de l'any 1925, els propietaris de l'edifici el van fer enderrocar, creant dues finques independents amb simples coberts. Aquesta propietat era de la família Jover i l'enderroc de la construcció es dugué a terme entre els anys 1932-1935, coincidint amb la rehabilitació de cal Jover, situada al carrer d'Àngel Guimerà. El nom que apareix a la llinda fa referència a un propietari de mitjans del segle XVII, confirmant que la fesomia de la plaça ja estava creada en aquell moment.

    MERCADAL SEGURA, Elisenda (2007). "Germanes Dominiques de l'Anunciata". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 23, p. 7. MUÑOZ, Natàlia (2006). "Renoms de Copons: plaça de Ramon Godó". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 21, p. 21. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 6.