Llinda de Serra-Montmany
El Brull

Sant Jaume de Viladrover
    A la façana principal de Serra-Montmany.

S'han desprès algunes parts de la llinda però la rosa es troba en bon estat.
    Marc Cucurella Pinilla

És una pedra rogenca d'un metre d'amplada per uns trenta centímetres d'alçada. A la part central inferior de la llinda hi ha una enfonadura que té una forma semblant a una estrella per la part superior i que es va eixamplant a la part inferior. Al bell mig hi trobem una rosa o flor rodona, d'uns 15 centímetres de diàmetre, amb deu pètals.

Aquesta llinda es troba a la finestra central del primer pis de Serra-Montmany.

Es coneix amb certesa l'existència de Serra-Montmany ja al segle XIII, concretament al 1270. Se sap també que restà habitat i en funcionament després de la pesta negra del 1348 i següents. La construcció actual, però, és molt posterior a aquestes dates i molt possiblement s'hagi de situar entre els segles XVII i XVIII. La casa va ser l'objecte de reformes a la dècada dels cinquanta del segle passat. Actualment realitza les funcions de granja.