Llegendes de la malvasia de Sitges

Tradició oral
    Sense data
    Laia Massansalvador Soler

Segons la tradició coneguda arreu de la península, la malvasia fou portada de l'illa grega de Quio a l'Àsia Menor, pels creuats i pels almogàvers catalans. Diu la llegenda que el vi era patrimoni d'una comunitat religiosa de l'illa hel·lènica de Monembasia, en llatí Malvasia, i allí hi arribà un guerrer sitgetà que aprengué a fer-ne, i s'endugué el coneixement un cop tornà a casa.
    Una altra versió explica que entre els almogàvers que bregaven al costat de Ramon Muntaner, n'hi havia un de la Masia del Pas de les Escales, a Sitges. Aquests van arribar un dia a la illa de la Malvasia i anaren a parar a un monestir on van trobar un vi que recorden deliciós i van beure'n fins gairebé caure morts; i tot i així encara tenien ganes de beure'n més. El soldat sitgetà quedà encuriosit pel sabor d'aquest vi i volgué aprendre'n més coses sobre ell. Passats els anys tornà ferit a l'illa i l'atzar volgué que l'hospitalitzessin al mateix convent on hi hagué de fer repòs durant una llarga temporada. Arribats al temps de la verema, el soldat pogué veure com els monjos feien aquell deliciós vi i en tornar a casa al cap dels anys s'endugué algun cep i els coneixements per fer el vi de la malvasia.

AMADES, J. (2004). "Llegendes de Sitges". Ed. El Mèdol.Tarragona.