Llegendari
Rubí

Tradició oral
    Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Es recull un petit número de llegendes recollit a la documentació escrita, així: LLEGENDA 1. Un tal Sr. Brustenga estant a la plaça mirant com sortia la processó de l'església exclamà en veure la Sagrada Imatge: "Mira ja surt aquell de coll tort". Després d'això l'home va agafar una malaltia per la qual va haver d'anar amb el coll tort fins que va morir (ROVIRA, 1982b) / LLEGENDA 2. Una de les vegades en que l'antiga imatge de guix de Sant Pere, avui conservada al Baptisteri de l'església parroquial, es va intentar robar de la parròquia va succeir el següent: A l'entrar els lladres a l'edifici un d'ells cridà, referint-se a aquesta figura de l'Altar Major: "Mira aquell que tallà una orella" i tot seguit li tirà una pedra. Aquest profanador va quedar impedit del braç amb que havia comès la mala acció (ROVIRA, 1982b) / LLEGENDA 3. Apropant-se la diada de Sant Genis i volent el rector que tingués brillantor l'acte, va donar al sagristà uns diners per a que anés a Barcelona i adquirís un vestit nou. Quan el sagristà arribà a Barcelona va pensar en divertir-se utilitzant els diners que tenia, de tal manera que li van restar pocs per a comprar un vestit adequat, així que va acabar adquirint un vestit vell de soldat en una casa d'empenyorament. Arribat el dia de la festa el mossèn va fer el panegíric del sant, que romania tapat, i quant va dir "...i aquí teniu a Sant Genís..", aparegué la imatge vestida de soldat, davant l'estupor dels fidels i del mateix capellà. Aquest, després d'un petit silenci reaccionà dient: "i aquí teniu a Sant Genis, amb quinze dies de permís.." (M.M.C., 1981).

L'existència de les llegendes 1 i 2 es presa d'unes notes de Josep Serra i Roselló (ROVIRA, 1982b).

M.M.C. (1981) "L'ermita de Sant Genís de can Casanoves" Butlletí. Llar de la 3ª Edat de Rubí, Núm. 3, Rubí. ROVIRA, Lurdes (1982b) "Llegendes i narracions immemorials" Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 6, pàg. 121, Rubí, Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.