Llegenda del salt de la donzella
Santa Margarida de Montbui

La Tossa de Montbui (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Crta.BV-2204 fins al cim de la Tossa. Seguir la carena fins a l'extrem Nord on hi ha un mirador.

Tradició oral
    XVI-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

Aquesta llegenda popular pren per escenari la muntanya de la Tossa, i concretament la zona situada més al nord del cim de la Tossa, on el cingle del turó és més vertical. Segons la tradició, d'allí es precipità cap el buit una donzella, que segons una versió fou una pastoreta, i segons una altra versió la filla del castlà, que encalçada per un àrab amb no gaire bones intencions, preferí la mort a caure a les seves mans. Altre versió explica que qui es va precipitar per la muntanya fou una fadrina mora, que en veure el castell assetjat pels cristians va optar per llançar-se. VICTOR I AGUILERA (1974: 19)

Tot i que no es pot precisar l'origen d'una llegenda d'aquest tipus, la majoria de llegendes similars s'emmarquen habitualment en el context històric i geogràfic proper a castells i fortificacions. La majoria d'elles tenen el seu entorn cronològic en època moderna i contemporània.

VICTORI I AGUILERA, F.; MARTÍ I FIGUERAS, J.(1974) La Tossa de Montbui, Història i llegenda, Patronat de La Tossa de Montbui, Igualada, 1974