Llegenda de Miralpeix
Sant Pere de Ribes

Miralpeix

Tradició oral
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Explica la llegenda que vers l'any 1125 la torre avui coneguda com a Miralpeix era ocupada pels sarraïns. Per tal de conquerir la torre, el ribetà Andreu Planas va aplegar uns quants cristians, que van prometre a Déu que si els afavoria en la lluita, farien construir una capella en aquell indret dedicada a la Mare de Déu de Gràcia. Tot seguit els cristians van anar a pescar i van treure un peix excepcionalment gros. Alguns dels musulmans que s'havien fet forts a la torre van baixar a la platja encuriosits per la captura. Aleshores els cristians van aprofiar per capturar-los i van poder assaltar la torre, on només quedava un sarraí. Després de la conquesta, els crisitans van fer construir l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia en compliment de la seva promesa.

Des de l'època medieval, la quadra de Miralpeix es trobava sota la jurisdicció del castell de Ribes. Va formar part de la parròquia de Ribes fins a l'any 1917, quan va passar a ser de la de Sitges. En l'actualitat es conserven les restes del castell i de la masia, l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia i el molí.

BORREGO, J.C. (2010). El Penedès llegendari. Valls: Cossetània Edicions.
    PALACIOS, J.L., coord. (1999). Sant Pere de Ribes: Recull d'informació sobre el municipi. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.
    PUIG, P. (1972). Regalims d'història de Sant Pere de Ribes. (inèdit)