Llegenda de les encantades de la Cova del Bolet
Mediona

Alt Penedès
    Al sud est del nucli urbà de Sant Joan de Mediona, a la serra del Bolet, al nord est del mas del mateix nom.
    A la cova del Bolet
    633.6

41.45852
    1.61036
    383941
    4590591
    08122 - 647
    Tradició oral
    Cultural
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

La Cova del Bolet és un paratge molt freqüentat per caminadors i senderistes i àmpliament conegut al territori no només per les restes arqueològiques documentades sinó també per la quantitat d’històries que s’hi expliquen.

Les encantades de la cova del Bolet explica la història de les tres filles de la família més rica de Font-Rubí. Les tres germanes, molt boniques i precioses feien anar de corcó a tos els xicots del poble. Elles es deixaven festejar i quan els nois ja eren ben enamorats els deixaven plantats, quedant tots ells un darrere l’altre ridiculitzats i escarmentats. Conegudes a tota la contrada, cada vegada eren més els nois ressentits per la seva actitud. Vist això els nois van decidir, enlloc de competir per elles, unir-se per planejar la venjança. Van anar a veure les bruixes i van demanar que les encantessin, al que van accedir enviant-les  a la Cova del Bolet, on estarien tancades i encantades fins que s'aturés el soroll de l’aigua que se sent circular a l’interior.

Llegenda tramesa oralment de pares a fills. És encara força popular al municipi.  Fou recollida per Joan Amades, que la va escoltar de la Dolors Gual (la Lola de cal Gili, de Sant Quinti de Mediona), l’estiu de l’any 1922.