Llegenda de les Creus Verdes
El Bruc

    Anoia
    Indret anomenat Les Creus Verdes, al NO del nucli del Bruc de Dalt
    600

    Coordenades:

    41.60201
    1.76943
    397454
    4606321
    Número de fitxa
    08025 - 68
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tradició oral
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Poc coneguda entre la població.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Serra i Massansalvador

    La llegenda relata que els soldats de Felip V van penjar en aquest lloc cinc guerrillers catalans després de 1715. Van ser penjats a la forca, i no afusellats, perquè es considerava que la forca era més deshonrosa; per a això van construir cinc forques amb els arbres de l'indret, de manera que tenien l'aspecte verdós de la fusta tendra. Es va donar ordre que ningú no despengés els cossos, però al cap de pocs dies ja havien desaparegut; se suposa que devien ser enterrats allí mateix. Les forques es van convertir en creus dedicades als difunts, i aquesta imatge va donar nom al lloc.

    Una altra versió anomena l'indret "el collet de les Forques"; aquest és el nom d'un indret situat a prop , a l'altra banda de l'autovia A2, prop del bosc de la Cova.
    En aquest mateix indret el llegendari popular situa la primera escaramussa de les batalles del Bruc, el 1808.

    Hi ha constància documental d'enfrontaments armats entre guerrillers catalans i tropes felipistes a la zona. El 1719, el general Pere Joan Barceló, "Carrasclet", es va fer fort a la muntanya de Montserrat i es va enfrontar a l'exèrcit castellà a Can Maçana, a menys de dos quilòmetres de les Creus Verdes. Tot i això, no s'ha pogut comprovar que les suposades execucions fossin conseqüència d'aquests fets.

    AMICS DE MONTSERRAT, ed. (1971). Folklore montserratí.
    IGLÉSIES, J. (1985).El guerriller Carrasclet ). Barcelona: Rafael Dalmau Editor (col·lecció Episodis de la història, núm.25).