Llegenda de la banda de lladres Artés

Bages
Mas Fussimanya

Coordenades:

41.79811
1.95514
413194
4627889
08010-84
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Bo
Publicat
Inexistent
Obert
Simbòlic
Pública
Jordi Montlló Bolart

S'explica que fa molts anys, hi havia un grup de lladres comandat per Mon Banyoles. Una nit van decidir anar al mas de Rocasalbes, actualment anomenat Fussimanya, a robar tot allò que hi havia de valor.
Un cop lligada la família que hi vivia, van agafar tot el que els va semblar i van entrar a la capella. Un dels lladres va pensar de robar la corona de la Verge i així ho va fer.
Quan van fugir, tots van poder passar el riu menys el que portava la corona robada. Espantat, el lladre va tornar a la capella i la hi va deixar. Va tornar a baixar i va poder travessar el riu sense dificultat.

La recopilació de les llegendes és el fruit d'un treball fet per les escoles de la comarca, que les van transcriure, relatar i il·lustrar. En aquest cas prové del Col·legi Santa Maria. Informació proporcionada per Maria Rosset i Maria Vilanova, que van incloure aquesta narració dins les llegendes d'Artés per la relació entre Fussimanya amb la seva gent, des de temps pretèrits, tot i pertànyer actualment a Sallent.

VILARASAU, Lioba; SOLER, M. Carmen i GRAU, Arianna (1996). "Llegenda de la banda de lladres", dins Llegendes i contalles del Bages. La memòria mítica dels nostres avis. Angle editorial. Manresa.