Llagostera
Taradell

Camí de Llagostera

XIV-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Llagostera és una masia d'origen medieval al costat de la qual s'hi va construir una torre senyorial a finals del segle XIX.
    La masia és de planta rectangular i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Consta de planta baixa, pis i golfes. Conserva diverses obertures de tradició gòtica i espitlleres.
    La torre està situada a pocs metres a llevant. És de planta quadrangular i té la coberta a quatre vessants, d'on sobresurt una torratxa de planta quadrada i coberta a quatre vessants. El frontis es composa de forma simètrica, amb el portal d'arc rebaixat de pedra al centre (datat de 1864), flanquejat per dos eixos d'obertures d'arc pla de pedra. En un extrem d'aquesta façana hi ha un portal coronat amb un frontó que dóna accés a la capella. A la façana de migdia hi ha adossades dues galeries horitzontals d'estètica isabelina de tres pòrtics cadascuna, els inferiors d'arc carpanell i els superiors d'arc mixtilini doble decorades amb culs-de-llàntia. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques.

No s'hi ha pogut accedir.

La primera referència documental de Llagostera és de l'any 913. Segons els fogatges de 1497 i 1515 pertanyia a Antoni Llagostera d'Amunt i Joan Llagostera d'Amunt, respectivament. A l'amirallament de 1854 consta que pertanyia a Josep Molist i Oms. Al segle XIX s'hi construí una torre senyorial al costat.