Llac del Gener
Santa Eugènia de Berga

    Osona
    Plantalamor-Gener
    Emplaçament
    A tocar de mas Gener. Crta. De Ribes s/n. 08507 Santa Eugènia de Berga.

    Coordenades:

    41.90928
    2.27781
    440105
    4639956
    Número de fitxa
    08246-107
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Any
    1850
    Estat de conservació
    Regular
    Les arrels dels arbres estan fent malbé el mur perimetral fet de totxos. Del mur en alguns trams ja n'ha saltat l'arrebossat
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 005A00014
    Autoria de la fitxa
    Anna M. Gómez Bach

    El llac artificial, de forma curvilínia, té el paviment irregular, i una de les voreres de pedra de terrer; la que dóna a Vic és de totxo. El mur de totxos, que inicialment era arrebossat, té una alçada irregular, però sol ser d'1m. Un dels 2 ponts que el creuen esta fet amb volta de rajola, té una amplada de 1'75m, una alçada aproximadament de 2'25m. I una llum de 3,9m. Per al banda que dona a Vic hi creixen canyes i nombrosos arbres, les arrels dels quals estan fent malbé el mur perimetral fet de totxos. Del mur en alguns trams ja n'ha saltat l'arrebossat. Hi havia un passeig que voltava el llac, el qual es difícil de seguir per la vegetació que en dificulta el pas. No és aconsellable transitar per sobre els ponts per presentar un estat de conservació deficient. Es troba força abandonat i només hi ha aigua en aquelles zones en què el terreny presenta una major fondària; això fa que es pugui caminar pel que havia estat l'interior del llac. L'acció dels agents meteorològics i la falta de manteniment són els factors que malmeten el mur de totxos, els 2 ponts que el creuen

    Donada la seva peculiaritat, tot i tractar-se d'un llac artificial, és una llàstima que s'acabi perdent. És un dels pocs indrets del municipi amb presència arbòria, d'aquí que seria interessant preservar-ho. A prop de la casa i a tocar el hi ha La Cascada, un monticle construït amb pedres per l'interior del qual passava l'aigua. Disposava d'una escala exterior que permetia accedir al punt més alt, on hi havia un mirador. En no passar-hi aigua és una gruta amb 2 obertures, en què hom pot romandre dret a l'interior.

    Era d'ús exclusiu de la família propietària del mas Gener, i de la casa anomenada Villa Carmen. L'ajuntament disposa de fotografies antigues en què es veu una barca a rems que transita pel llac.

    DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit.