Lipsanoteca
Sant Julià de Vilatorta

Museu Episcopal de Vic. Pl. Bisbe Oliba, 3, 08500, Vic (Barcelona).

XI
    Museu Episcopal de Vic
    Virgínia Cepero González

La lipsanoteca és una caixa cilíndrica de fusta d'àlber tornejada, amb la base i la part superior totalment planes. Fa 8 cm d'alt per 9 cm de diàmetre. Està formada per dues peces, el recipient pròpiament dit i la tapa, que s'encaixen mitjançant una reducció troncocònica de l'element inferior. Es va trobar vers l'any 1945, en desmuntar l'altar, durant unes obres a l'interior del temple, i contenia vestigis de relíquies, fragments de pergamí i embolcalls tèxtils. Les cares són llises, sense ornamentació; només hi ha tres solcs en un relleu molt baix, que cenyeixen exteriorment el recipient a 17 mm de la seva base i la tapa a 54 mm i a 70 mm de la base també. Es tracta d'un element funcional, obrat per a la consagració de l'església, i amb l'única finalitat de contenir les relíquies.

Es conserva al Museu Episcopal de Vic, on ingressà l'any 1948. És catalogada: MEV 9718. Com es tracta d'un element ubicat fora del municipi, les coordenades corresponen a les de l'Ajuntament.

La lipsanoteca fou col·locada a l'altar l'any 1050, quan l'església fou consagrada pel bisbe Guillem de Balsareny. Durant unes obres a l'interior de l'església de Sant Julià de Vilatorta vers l'any 1945, foren trobades la lipsanoteca i la tapa de fusta que cobria el reconditori en el que hi havia la lipsanoteca amb les relíquies. Les lipsanoteques de fusta tornejada són pràcticament els únics testimonis de l'artesania altmedieval del tornejat de fusta.

- AA.DD. (1986). "Sant Julià de Vilatorta" Catalunya Romànica, vol. III: Osona (II). Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, p. 501. - JUNYENT i SUBIRÀ, E. (1946). "La consagración de San Julián de Vilatorta en 1050", Analecta Sacra Tarraconensia, XIX. Barcelona, p. 279. - MUSEU EPISCOPAL DE VIC: http://www.museuepiscopalvic.com