L'Igle, Higle o Ycla
L'Esquirol

La Bertrana (l'Esquirol)
    A pocs metres al nord de la Bertrana.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i un pis. Es troba dins del recinte clos de la Bertrana.
    La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    Presenta cossos annexos independents.
    Les obertures són de disposició irregular, de pedra treballada.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossats.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M83.

L'Ygle vell es troba per primer cop citat en documents de l'any 1177. L'any 1191 s'esmenta un Arnaldus Ycla de Corcone. El mas primigeni devia deshabitar-se l'any 1476 i devia desaparèixer a finals del segle XVI, es trobava al mateix lloc que avui ocupa la cabana de la Bertrana. El nou Higle es troba dins del recinte clos del casal.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2º edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 126.