L'Hostalet
Muntanyola

  Osona
  Castell de Muntanyola
  Emplaçament
  A peu de carretera s/n. Trencant senyalitzat a BV-4317. 08505. Muntanyola.

  Coordenades:

  41.88283
  2.16985
  431123
  4637100
  Número de fitxa
  08129-67
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Popular
  Segle
  XII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00045
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Conegut també com l'Hostalet i posteriorment com a mas Montanyà, actualment és una residència. Té una planta rectangular, amb coberta a dues vessants, amb façana mirant a migdia, i al peu del vell camí de Santa Eulàlia de Riuprimer a Muntanyola per la Vall de la Riera de Muntanyola. Presenta una estructura en planta baixa i primer pis i conserva llindes de pedra en les obertures antigues, bé que moltes han estat transformades. A aquesta estructura es va afegir un cos en L que ha cobert part de l'estructura original, que s'entreveu pels gruixos dels murs i el tipus d'acabats. La tècnica constructiva utilitzada es basa en l'ús del carreu de dimensions petites i mitjanes parcialment treballat i lligat amb morter. A les cantonades principals de l'estructura s'han utilitzat pedres de dimensions més grans i ben tallades per ser utilitzades com a cantoneres. La coberta de l'edifici és de teula aràbiga i de doble vessant, seguint la morfologia estàndard de les masies de la zona. La distribució interna del mas també segueix el model establert; la planta baixa utilitzada com a entrada, cuina i annexes ramaders, i el primer pis on s'hi troba la sala i les dependències més privades del mas. L'entrada a l'edifici es realitza per la façana orientada a l'oest, per un lateral. Aquesta façana principal, utilitzada en l'actualitat, forma part del cos principal i original de la casa i està formada per un cos avançat amb una teulada a una sola vessant format per tres accessos: la porta principal, de factura senzilla, que formaria part d'una prolongació de l'entrada original, i les altres dos que portarien a dependències de dimensions més reduïdes dedicades a usos diversos.

  L'actual casa coneguda com a mas Muntanyà, era coneguda tradicionalment per l'Hostalet, pel fet d'haver estat un antic hostal situat als peus del camí ral en el terme de Muntanyola. Aquest hostal es troba edificat al peu del camí ral de Santa Eulàlia de Riuprimer a Muntanyola seguint la petita vall que obre la Riera de Muntanyola. Aquest indret privilegiat li va permetre esdevenir un hostal força concorregut, si bé aquest era de petites dimensions. L'edifici actual no conserva cap element que indiqui el seu antic origen, només els gruixuts murs del cos principal. Més endavant, el trobem ben present en totes les llistes de la parròquia i altra documentació municipal; la casa conserva una llinda amb la data de 1744, amb un IHS entremig. També la trobem registrada en el nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860, constant ja com a "masia casa de labranza".

  PLADELASALA, J. (1953). "La parròquia de Muntanyola" a Ausa vol 1, n.4. Vic: 153-157. Nomenclàtor de la Província de Barcelona. 1860.