L'Estanc
La Palma de Cervelló

Carrer Sant Isidre, 49

Xavier Esteve Gràcia

Casa de planta rectangular entre mitgeres, de planta baixa més dos pisos amb coberta de teula àrab a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. La façana principal està arrebossada i a la planta baixa s'hi ha disposat impressions que imiten un parament de carreus. Les obertures de la planta baixa consisteixen en un portal adintellat, una porta de cotxera i una finestra també adintellada, tot emmarcat amb pedra. A la planta pis les obertures són de composició simètrica i emmarcades en pedra formant motius vegetals. Consisteixen en un balcó central, amb barana de ferro forjat, al que s'hi accedeix per dos portals, i sengles finestres a banda i bada. Al segon pis hi trobem tres finestres de factura més senzilla, però també emmarcades en pedra. l'edifici està coronat per una falsa barana de la terrassa, construïda sobre una cornisa motllurada. En els plafons del muret de la barana es pot llegir, a l'esquerra "ANY" i a la dreta "1935". Els angles d'aquests plafons estan decorats amb motius florals. Aquests murets de la barana estan sostinguts per tres pilars també decorats. En el central hi ha pintada una "R", mentre que en els dos dels extrems hi ha pintats motius vegetals.

La casa és de 1830, però no fou fins el 1861 va començar el negoci de l'estanc. Aquest negoci va perdurar durant més de 100 anys, fins els anys 1966-67. La casa tenia dues plantes d'origen i es va fer la tercera, cap a l'any 1920, al casar-se l'avi de l'actual propietari. A la casa havia estat situada la centraleta de telèfon públic i donaven aigua a tot el carrer. La casa havia tingut un molí d'oli fins 1978-79.