L'Esquerda
El Pla del Penedès
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Jaciment arqueològic o àrea d'expectativa arqueològica, amb presumibles restes d'època romana.
La zona d'expectativa arqueològica, segons el polígon de delimitació aproximada indicat en l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, es situa a 400 m al sud-oest del poble del Pla del Penedès, limitant pel sud amb el Torrent de Sabanell. La zona és coneguda com l'Esquerda, topònim del que pren el nom el jaciment. S'hi accedeix fàcilment prenent el camí en direcció al torrent, que parteix de l'extrem sud del carrer Puigdàlber, creuant les vinyes, i que en línia recta arriba fins a la zona on es situen les restes.
El coneixement del presumible jaciment prové d'una prospecció arqueològica realitzada l'any 2007, emmarcada en el projecte "Prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia" en la que "en el tall d'un camí que porta cap al torrent" es van observar restes "d'estructures constructives" i es van localitzar fragments de ceràmica que s'emmarquen en època romana tardana. Es tracta de 12 fragments de ceràmica comuna "òxidoreductora", 18 fragments de ceràmica comuna reduïda i 24 fragments de ceràmica comuna oxidada.
Els responsables del projecte de recerca interpreten que podria tractar-se d'un grup de sitges "o nivells arqueològics" corresponents a un assentament rural que podria estar vinculat amb la propera necròpolis de la Sala.
En visitar-se l'indret en motiu de la realització del Mapa de Patrimoni s'ha identificat l'existència de restes arqueològiques en el talús existent al marge nord d'un camí que, procedent de l'indret indicat per accedir al jaciment, condueix fins al centre del meandre que forma el torrent en aquest sector. En concret correspon a una franja d'uns 5 m de longitud situada en les coordenades (UTM ETRS89) X:392029 Y:4585378, en la que s'observa sediment d'1 m de potència, cobrint el sòl geològic, amb fragments de ceràmica. S'hi ha observat diversos fragments de ceràmica comuna reduïda i oxidada, d'època romana, diversos fragments de teula i un fragment d'àmfora indeterminada. Aquests materials no permeten concretar l'adscripció cronològica de les restes, que s'emmarquen segur en l'època romana, si bé podrien ser efectivament d'època baiximperial.
Història
La zona d'expectativa arqueològica va ser identificada a través de la prospecció duta en el marc del projecte "Prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia", realitzat per Cristian Folch i Jordi Gibert sota la direcció científica de Jordi Martí. L'estudi s'engloba en el projecte "Ocupación, organización y defensa del territorio durante la transición medieval", dut a terme entre els anys 2005 i 2008.
Bibliografia
FOLCH, C.; GIBERT, J. (2007): Memòria de les prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia. Campanyes 2006-2007, Generalitat de Catalunya, inèdit.
FOLCH, C.; GIBERT, J. (2007): Informe de les prospeccions arqueològiques a la conca mitjana del riu Anoia. Gener-maig 2007. Generalitat de Catalunya, inèdit.
GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1990/2010). Inventari del patrimoni Arqueològic de Catalunya. El Pla del Penedès.