Les Torras Sant Quirze Safaja

Moianès
Les Torras. Sud-est del nucli de Sant Quirze Safaja
Carretera C-1413b direcció St. Feliu de Codines, el tercer trencant a l'esquerre
582

Coordenades:

41.71799
2.17427
431314
4618795
08239-154
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XVIII-XX
Bo
Inexistent
IPAC 29487
Fàcil
Residencial
Privada
1389003DG3118N0001BT
Núria Cabañas

Les Torras és un mas d'origen medieval reconstruït a inicis del segle XVIII després de ser incendiat. El mas fou consolidat en època moderna i posteriorment en època contemporània. L'edifici està configurat per diversos annexes als dos costats amb un espai enjardinat i tot tancat per un baluard amb una gran porta d'arc de mig punt adovellat i gravat 17__ i part del símbol del calvari. El cos principal és de planta quadrada amb la coberta a quatre aigües. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a migjorn, s'hi obre un portal adovellat amb l'escut de les torres i la inscripció M.TORRAS ANY 1345 a la dovella central. El portal dona accés a l'entrada amb les escales d'accés al primer pis al costat esquerra i una porta al costat dret que condueix directament a la capella de Sant Antoni. A l'alçada del primer pis i golfes s'obren quatre finestres de composició simètrica totes elles amb ampit i arc pla. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locades a mode de cadena cantonada. En destaca alguna de les pedres que lliguen la cantonada amb el marc de la finestra. Al segle XVIII d'afegir el cos de ponent juntament amb la galeria adossada a la façana de llevant. A poc metres del mas cap el sud hi ha una antiga bassa de 14 m d'amplada per 21 m de longitud per regar la zona dels horts amb un petit safareig adossat.

El mas Les Torras era conegut antigament com La Torra, del qual hi ha referències documentals des de l'any 1285 quan Guillem de la Torra va ampliar la seva propietat amb l'adquisició de terres del mas Planes. Pocs anys després, el 1292 Guilabert IV de Centelles li va fer una concessió per utilitzat les aigües de la riera del Tenes. Entre els anys 1302 i 1309 es documenten dos fills del mas, Mn. Ponç i Mn. Ramon de la Torra, rectors respectivament de Sant Quirze Safaja i Sant Martí d'Aiguafreda de Dalt. Poc abans del despoblament ocasionat per la pesta negre del segle XIV, als documents apareixen dues famílies amb el nom de Torra i, tot apunta que la unió d'ambdues famílies va derivà a l'actual mas Les Torras. Durant la guerra de Successió l'hereu Jaume Torras militava en les tropes de Felip V amb el grau de capità. Per aquesta raó, el seu mas fou incendiat i saquejat pels vigatans, partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria. No obstant, un cop finalitzada la guerra i amb la victòria dels Borbons, es va obligar a la ciutat de Vic a pagar la reedificació del mas, "a prova de foc", és a dir, tota de pedra exceptuant l'embigat de fusta de la teulada. L'obra es va executar entre els anys 1714 i 1719 i la va dur a terme el mestre de cases Gabriel Soler de Sant Martí de Centelles. L'any 1755 Mn. Antoni Torras va afegir la capella dedicada a Sant Antoni.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. AAVV. (1998): "Les cases de pagès: les arrels dels nostres pobles." A TRUC, revista del Moianès. Editat per l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC). Núm. 138-139. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.