Les Serres
Saldes

XIII-XIV
    Es troba en ruïnes, quasi desapareguda.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

De l'antiga casa de les Serres tan sols queden restes d'alguns murs a sota la rectoria de Saldes. Aquestes parets són de pedra de diferents mides amb part de l'arrencada duna volta a la part superior, ja que tan sols es conserva l'alçada d'una planta. La casa queda dividida pel pas d'un carrer, i encara té algunes finestres espitllerades que estan tapiades.

La casa de les Serres cedí a l'església parroquial les relíquies de Santa Severina, patrona de Saldes (APS). Es tracta d'una de les cases importants del terme, de la que, durant el segle XVII, quasi tots els batlles provenien de les Serres. Santa Severina és venerada a Saldes des del segle XVII. El 1801 encara era vigent la confraria.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes.