Les Planes del Cortès
Sant Pere de Vilamajor

El Cortès
    Pel camí del turó de la Cova, a la zona de la plana del Bosc.

En estat ruïnós.
    Virgínia Cepero González

Es tracta de les restes d'una antiga masia de la que només es conserven part de les façanes i algunes parets mitgeres internes.
    Segons es pot apreciar a una fotografia realitzada abans de que s'enrunés, era de planta rectangular, i constava de planta baixa i una planta pis. La coberta era a dues vessants, de teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia. El portal era d'arc rebaixat de rajol, les finestres rectangulars, amb la llinda i l'ampit de pedra i els brancals de rajol. Hi havia un antic rellotge de sol. La casa té adossades les restes d'un corral.
    Segons consta a la documentació consultada (vegeu bibliogrrafia), a la planta baixa hi havia la cuina (llar i forn) i un gran nombre de quadres. En el primer pis hi havia les habitacions i un gran graner.
    Cal destacar que la quantitat d'estances destinades al bestiar ocupaven una superfície molt superior a la destinada a l'habitatge.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234046.
    - Fotografia de la masia de l'any 1993, abans de que s'ensorrés, facilitada per Higini Herrero.

Les Planes del Cortés va ser construïda entre els segles XVII i XVIII, pels propietaris del Cortès.
    Es va abandonar fa més de cinquanta anys i, des d'aquell moment, es va utilitzar únicament com a corral.
    Va caure l'any 1995 després de que, de forma totalment injustificada, s'espoliessin les seves teules per a la restauració d'una altra masia.

LLOBET, S. (1990) El medi i la vida al Montseny: estudi geogràfic. Granollers: Museu de Granollers: Agrupació Excursionista de Granollers, p. 409.
    MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY - CPCPTC (1999). Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Sant Pere de Vilamajor).
    SARRIÀ i SARACHO, F. (2002). "Les Masies: el veïnat de Canyes". Quaderns de Vilamajor, 2. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 82-84.