Les Planes
Dosrius

    Maresme
    Les Planes - Veïnat del Far - Zona del Far
    Emplaçament
    A la banda de ponent del terme municipal, prop de la zona coneguda com el Portell
    298m

    Coordenades:

    41.61072
    2.40763
    450643
    4606726
    Número de fitxa
    08075-258
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Ibèric
    Romà
    Segle
    VIIaC-VdC
    Estat de conservació
    Dolent
    Cobert per l'abundant vegetació que caracteritza la zona.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 895
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08074A02400009
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Jaciment arqueològic situat al nord del nucli urbà de Dosrius, a llevant de la carretera B-510 a l'alçada del km. 6, prop del camí que va des de can Soliva a la masia de can Brunet. El jaciment es documentà per les troballes esporàdiques de materials arqueològics efectuades en diversos punts de la zona: fragments de ceràmica ibèrica i restes constructives prop de la casa de can Margenat (actualment can Soliva) i fragments de ceràmica romana a un quilòmetre al nord de les restes del castell de Dosrius (ambdós documentats per l'arqueòleg Marià Ribas), així com una possible zona arqueològica a la masia de can Brunet (documentat per l'arqueòleg Josep Estrada).

    Cronològicament, el jaciment s'adscriu entre els períodes del Ferro-Ibèric i el període Romà (650 a.C.-476 d.C.).

    L'any 1987, durant l'elaboració de la Carta Arquelògica del Maresme, es van documentar diversos fragments de ceràmica ibèrica feta a torn i a mà, d'àmfora itàlica i també cartaginesa, disposats en superfície (la tala forestal que s'havia dut a terme a la zona hi va contribuïr). Tot i això, no es documentà cap resta ni a la zona de can Brunet ni prop de can Soliva. Posteriorment, en la revisió d'aquesta mateixa carta l'any 2008, es varen documentar restes de ceràmica comuna africana, comuna ibèrica i comuna romana oxidada, en un dels rebaixos que s'havien efectuat en motiu de l'obertura de camins i tala de vegetació que s'hi havia dut a terme a la zona.

    ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.JA.02/253. BASSOLS I FERNÀNDEZ, Imma (2004). "Dosrius i la seva prehistòria". Duos Rios, núm. 1, p. 15. RIBAS I BERTRAN, Marià (1952). El poblament d'Ilduro. Estudi arqueològic i topogràfic des dels temps prehistòrics fins a la destrucció d'Iluro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, p. 42, 49, 96.