Les Escomes
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El jaciment se situa en camps de conreu al voltant de la masia Les Escomes, molt propers al Turó de Goules.
Es varen recollir fragments de ceràmica de vernís negre, amb forma de pàteres, vasos, bols, etc. També, fragments de ceràmica campaniana A i B, ceràmica feta a torn, del tipus de sigillata i sud gàl·liques. Cal destacar entre el material recollit, una peça de vernís negre amb grafits ibèrics al centre del fons, a la part exterior de la peça. Es tracta de l'antropònim llatí "luki" escrit en iber, que va ser estudiat per J. Maluquer.
Fou una zona afectada pel desdoblament de la C-17. Avui dia el jaciment ha desaparegut totalment.
Allà on es trobava el jaciment, s'hi construí un habitatge nou que el va afectar parcialment.
Història
Segons l’estudi dels materials del segle I a C, una primera hipòtesi parlava de la possibilitat d’una vil·la agrícola, d’època romana republicana. Les restes, documentades l’any 1991, es varen interpretar com una possible zona d’habitació sense estructures.
Segons informacions de la família Llança, darrera la masia les Escomes i prop del turó de Goules, s'hi van trobar fa molts anys uns enterraments, amb algunes lloses associades, que estarien relacionats a una altra fase ocupacional del lloc.
Les Escomes es vinculen amb una fase d’ocupació ibèrica i romana a Tona, juntament amb altres jaciments de la zona com el Turó de Goules, o altres referents com el Pla del Castell o el Camp de les Lloses.
Bibliografia
ÁLVAREZ, R., DURAN, M., MESTRES, I., PRINCIPAL, J. 2000: “El jaciment del Camp de les Lloses (Tona, Osona ) i el seu taller de metalls”, a: Mata, C. i Pérez Jordà, G. (Eds.), IBERS. Agricultors, artesans i comerciants. Universitat de València, València, 271-281.
DURAN, M., MESTRES, I., PADRÓS, C., PRINCIPAL, J., 2017a: “El Camp de les Lloses (Tona, Barcelona): Evolución y significado del vicus romanorrepublicano”, a: PrincIpal, J.; Ñaco del Hoyo, T.; Duran, M.; Mestres, I. (Eds.), Roma en la península ibérica presertoriana. Escenarios de Implantación Militar Provincial, Col·lecció Instrumenta 56. Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 153-189.
LLEOPART, Amadeu. (2006). Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.
PADRÓS, Carles. (2011) El territori de la plana ausetana i el seu entorn des de l'ibèric ple a l'alt imperi.
PLADEVALL, Antoni. (1990). Tona. Mil cent anys d’Història. Eumo Editorial. Ajuntament de Tona.
Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.