Les Clotes Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Al nord del municipi

Coordenades:

41.35512
1.68803
390254
4579010
08305-388
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Legal
Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 029A00040
Jordi Montlló Bolart

La zona de les Clotes és una àrea compresa entre la muntanya de Sant Pau i la carretera a Pacs emprada pel cultiu de la vinya. Es tracta de l'activitat agrària més representativa de Vilafranca del Penedès. La bona conservació de les vinyes i l'alta ocupació dels sòls agrícoles constitueixen el principal element de conservació paisatgística i d'identitat de les àrees rurals i de la relació entre la vila i el seu territori.
Els conreus també són sistemes naturals. Les vinyes són poblacions monoespecífiques d'arbusts millorades amb els anys per treure'n el màxim rendiment i benefici. A més dels ceps, però, altres plantes espontànies aprofiten aquest hàbitat. Són les anomenades "males herbes", com la ravenissa, la canyota, la corretjola o el gram.
També hi ha animals que viuen o s'alimenten a les vinyes. Dels ocells, cal destacar el pinsà comú, l'estornell, el pardal, el passerell, l'alosa o la perdiu. També hi trobem alguns mamífers (ratolins, mussaranyes, conills, talpons, etc.) i rèptils (dragó comú, sargantana cendrosa o escurçó ibèric, entre d'altres).